Anadolu, İran, Suriye ve Yunanistan’da doğal yayılış gösteren meşenin yaklaşık 300 türü bulunmaktadır. 3 metreden 25 metreye kadar büyüyebilen bu bitkinin gövdesi önceleri düz sonraları ise derin yarıklara sahip pürüzlü bir yapıdadır.
Yaprakları genelde el ayası büyüklüğünde olan palamut ağacının(meşe) kökleri oldukça geniş yayılış gösterebilmektedir. Kökleri derinlere doğru uzanan palamut meşesinin ülkemizde yayılış gösteren hemen hemen 30 türü bulunmaktadır. Hiç ayırım yapmaksızın bu 30 türün meyvelerine de Palamut denmektedir. Ancak bu şifalı bitkilerden sadece 2–3 türünden palamut elde edilmektedir.
Nasıl elde edilir?
Henüz tamamen olgunlaşmadan 15 ağustos 15 Eylül civarları meşe palamutları toplanır. Toplanan bu meşe palamutları Güneş altında 10–15 gün boyunca kurutularak faydalanılmak üzere aktarlara veya depolara sevk edilmektedir.
Dikkat edilecek en önemli şey meşe palamutlarının kimyasal atıklardan uzakta ve tarımsal ilaç ve gübre gibi etkenler tarafından etkilenmemiş olmasıdır. Çünkü palamutlar tabiyatı itibariyle atıkları biriktiren bir bitkidir.
Palamutların Etken Maddeleri nelerdir?
Mazı ve meşe palamutları hemen hemen aynı etken maddeleri içerisinde bulunduran şifalı bitkiler dir. Gallik, tanenler, gallik asit, ellagik asit, nişasta ve şeker palamut un başlıca etken maddelerindendir.
Meşe palamudunun kullanıldığı yerler.
Anadolu’da birçok hastalık için kullanılan meşe palamutları ayrıca kahve yapımında da kullanılmaktadır. İkram için hazırlanan kahvelerden farklı olan palamut kahvesi genelde şifa bulmak maksadıyla tüketilmektedir. Şifalı bitki olarak meşe palamudu,
Hangi hastalıklara nasıl uygulanmalıdır.
Makale www.besikci.com ve Adana Orman Bölge müdürlüğünün resmi internet sitesi ve bunlara benzer birden fazla siteden faydalanılarak hazırlanmıştır.
Yazan :şeker
meşe palamutu tip 2 diyabeti tamamen tedavi edebildiği söyleniyor prof saracoğlunu meşe palamutu kürünü okuyun
Yazan :müşteba
meşe palamudunun şeker icin kulanımı nedier nasıl kulanılır ölcek varmı
Yazan :Nevzat kaya
Merhaba,palamut yetiştirmek ticari olarak düşünülebilir mi?Pazarı var mı?
Yazan :Ayşe
Annem çocukken suda haşlayarak yediklerini anlatmıştı.
Yazan :ali çavuş
şeker hastalığına iyi gelir dediler ama sorulan soruların cevabı olmadığı için! demek ki şekere faydası yok..
Yazan :bilal kocatürk
meşe palamudu toprakdaki faydaları nelerdir bilen varsa anlatabilirmi
Yazan :Cemil
Pelit yenilirse nelere iyi gelir fayadasi nelerdir
Yazan :rasim demir
meşe palamudu pelit palamudu aynı şeymi birde nasıl yeniyo hazırlanışı hakkında bilgi saygılar
Yazan :servet kahraman
palamutun faydalarını hemen hemen hepsını bılıyordum ama bu kadar faydası olacagını bılmıyordum sıtenızden cok memnunum başarılarınızın devamını dılerım hayırlı calışmalar
Yazan :meryem öztürk
meşe palamutu astıma iyi gelirmi
Son çeyrek yüzyılda modern yaşam tarzının getirdiği, kötü beslenme, hareketsizlik ve stres etkileri yaşamımızın dengesini alt üst etmiş durumdadır. Bu gibi nedenlerden dolayı çağımızda hastalıklarda artışlar görülmüştür. Tıp ilerlemesine rağmen, her derde deva olamamıştır. Bu gelişmeler üzerine asıl çarenin doğada olduğu anlaşılmıştır. Eskiden "kocakarı ilaçları" olarak tabir edilen yöntemlerin, günümüzde Alternatif Tıp inceleme alanına girmesi ile bitkilerin vucudumuz üzerindeki olumlu etkileri de kanıtlanmıştır. Doğadaki meyveler, sebzeler, baharatlar ve şifalı bitkiler bizlere doğanın bir hediyesi, yaradanın bir ikramıdır. Bizim bu ikramdan yararlanmamız alternatif tıbbın ortaya çıkışına ortam hazırlamıştır.
Sitedeki bütün konular